O PSB

Polski Słownik Biograficzny jest monumentalną historią Polski widzianą przez pryzmat indywidualnych losów ludzkich. Ukazuje się w Krakowie od r. 1935 z przerwą w latach okupacji hitlerowskiej i okresu stalinowskiego. W 54 tomach, na 35 tysiącach stron, zapisanych jest ponad 28 500 życiorysów, począwszy od Popiela i Piasta, Mieszka I i Bolesława Chrobrego, skończywszy na osobach zmarłych w r. 2000. Oprócz biogramów królów, książąt, polityków i wodzów znajdują się w PSB życiorysy pisarzy, malarzy, rzeźbiarzy, architektów, ludzi teatru i filmu, uczonych, sportowców, duchownych i świętych, postaci pierwszoplanowych, mniej znanych, a czasem zupełnie zapomnianych. Wszystkie te artykuły wchodzą ze sobą w rozmaite związki, wzajemnie się uzupełniają i oświetlają, ukazując przeszłość z coraz to nowej perspektywy – tak z punktu widzenia osób działających w dawnych latach i dawnych wiekach, jak z punktu widzenia najnowszych ustaleń nauki.

PSB to wydawnictwo na najwyższym poziomie naukowym. Biogramy, opracowane przez najwybitniejszych specjalistów z kraju i zagranicy (od r. 1935 współpracowało z redakcją ok. 4 tysiące autorów), oparte są na wynikach wieloletnich badań i zawierają bogatą dokumentację źródłową. Życiorysy są pisane w sposób skondensowany, obiektywny i maksymalnie konkretny, układają się jednak w tak fascynujące historie losów ludzkich, że nieraz przybierają charakter pasjonującej opowieści – obyczajowej, przygodowej, bądź awanturniczej.

Obecnie trwają prace nad tomem 55. Ostatnim opublikowanym hasłem jest „Towarnicki Ambroży”.

O-PSB

Zobacz video